برای افزایش خلاقیت چه کنیم؟
معمولا اکثر افراد فکر می کنند که خلاقیت امری کاملا ذاتی است و افراد باهوش و ایده پرداز از بدو تولد این طور بوده اند. اگر شما فکر می کنید که انسان باهوش و خلاقی نیستید به این معنی نیست که تا اخر عمر باید زندگی یکنواختی داشته باشید. خلاقیت هم مانند دیگر کارها به تمرین زیاد و پشتکار نیاز دارد. پس ادامه مطالب را با دقت بخوانید تا شما را با ۱۰ روش برای بالا بردن خلاقیت آشنا کنیم.
قبل از هر چیز این نکته خیلی مهم را به یاد داشته باشید که خلاق بودن با نشستن و فکر کردن تنها به دست نمی آید و این روش فقط شما را دلسرد و بی انگیزه خواهد کرد. شما باید به دنبال ایده هایی باشید که برایتان الهام بخش هستند و به تمرکز حواس بر روی ایده کمک می کند. قطعا این ۱۰ ترفند به شما در به وجود اوردن یک زندگی خلاقانه و موفق کمک زیادی خواهد کرد.
۱۰. پیاده روی کردن
در سال ۲۰۱۴ تحقیقاتی انجام شد که نشان می داد ذهن افراد در زمان پیاده روی خلاق تر از زمانی است که هیچ تحرکی ندارد. همانطور که در سال های قبل هم تحقیقات در خصوص نقس تحرک جسمی در تقویت مهارت های ذهنی ثابت شده بود; در این تحقیق خاص هم معلوم شد که حتی قدم زدن ساده هم می تواند موقتا کیفیت افکارمان را بالا ببرد . پس به این نتیجه می رسیم ; زمانی که پشت میز نشسته اید و ایده ی خلاقانه ای به فکرتان نمی رسد ؛ بهتر است بلند شوید و با قدم زدن به خلاقیت ذهنتان کمک کنید.
۹. ایجاد کردن فاصله روان شناختی
تجربه نشان داده است که وقتی در استفاده ی بهینه از خلاقیت ذهن به مشکل بر خورد می کنیم، برای مدتی به خود استراحت بدهیم. تحقیقی نشان داد که فاصله روان شناختی بین خودمان و مشکل به وجود آمده باعث حل آن می شود و کمک شایانی برای بالا بردن خلاقیت در ذهن ما می شود.
در آزمایشی که انجام شد شرکت کنندگان زمانی که فکر می کردند در موقعیت و مکانی دور از مشکل شان ایستاده اند; به راه حل و ایده های خلاقانه ی بیشتری دست پیدا می کردند. پس هنگامی که با مشکلی دست و پنجه نرم می کردید پیشنهاد می شود; چشمانتان را ببندید و فکر کنید که مشکلتان در موقعیت مکانی دوری از شما قرار دارد.
۸. پاداش دادن
تحقیقات انجام شده حکایت از آن دارد که پاداش دادن به خود برای کاری که باعث رضایتمان می شود، می تواند تحت تاثیر موضوعی به نام (اثر توجه بیش از اندازه ) نتیجه عکس بدهد و موجب کاهش انگیزه شود. بنا بر این به نظر می رسد که پاداش دادن به خود برای کارهای خلاقانه روش درستی نیست و باعث می شود که انگیزه ی ما کمتر شود.
اما مطالعات انجام شده در مورد کودکان بسیار جالب توجه بود، کودکانی که برای کارهای خلاقانه خود پاداش گرفتند خلاق تر شدند. در نتیجه بهتر است در ازای تفکرات خلاقانه ی مطلوب به خودتان پاداش بدهید به شرط اینکه در این کار زیاده روی نکنید تا دچار کاهش انگیزه نشوید.
۷. فکر کردن به چیز های الهام بخش
روانشناس مثبت اندیش، میهالی چیک سنت میهالی؛ اعتقاد دارد محیطی که در آن قرار داریم در افزایش ایده و خلاقیت اثر گذار است. حتی استفاده از وسایل الهام بخش و خاطره انگیز در پیدایش ایده های خلاقانه ما را یاری می دهد.
پیشنهاد می شود در محیط کاری تان از این وسایل بهره بگیرید. همینطور قرار گرقتن در مکان ها و تجربه هایی که انرژی مثبت دارند، ابتکار عمل ما را بیشتر می کند و یکی از روش های بالا بردن خلاقیت محسوب می شود.
۶. رویا پردازی
در جهان پیشرفته امروز، ما با کمترین احساس ملال با انبوهی از سرگرمی های مجازی، که در چشم به هم زدنی در دسترس مان قرار دارد، خود را سرگرم و راضی می کنیم اما غافل از اینکه این زمان های ملال انگیز گاهی برای ما می تواند همراه با خلاقیت و ایده پردازی باشد.
در تحقیقی مشخص شد، فردی که از روزمرگی آزرده خاطر است نسبت به فردی آرام یا مضطرب در آزمایش خلاقیت عملکرد بهتری دارد. واضح است در لحظاتی که ما دچار ملال می شویم فرصتی برای خیال پردازی پیدا می کنیم که همین امر می تواند منجر به بالا بردن خلاقیت شود. ملال با ارسال پیام هایی به مغز می فهماند که کمبودی در محیط وجود دارد، مغر ما دست به کار شده و با ایده های جدید و خلاقانه سعی می کند این کمبود را بر طرف کند.
۵. محدودیت
هنگامی که دچار مشکل می شویم برای برطرف کردن سریع آن مشکل معمولا ذهن ما به سمت بدیهیات می رود و این مساله ما را گرفتار پیش فرض های فکری و عملکرد ثابت می کند. عملکرد ثابت نشات گرفته از روش های معمول استفاده شده است.
این دو طرز فکر مانع شکوفایی ایده های خلاقانه می شود، اما زمانی که تصمیم بگیریم با این دو پدیده مبارزه کنیم راه های استفاده از خلاقیت به روی ما گشوده می شود. سعی کنید هنگامی که به دنبال راه حلی برای رفع مشکل تان بودید منبع های همیشگی خود را محدود کنید تا بتوانید به ایده های خلاقانه ای که قبلا از آن غافل بودید برسید.
۴. بهره گیری از عواطف
آیا می دانستید که احساسات مثبت و منفی با افزایش خلاقیت در ارتباط است؟ در گذشته تاثیر احساسات مثبت بر ایده پردازی اثبات شده بود اما در سال ۲۰۰۷ تحقیقی انجام شد که نشان از تاثیر افکار منفی در تقویت خلاقیت داشت.
هرچند که این بدان معنی نیست که احساسات منفی خود را دوست داشته باشیم بلکه باید از آن در جهت منافع خود استفاده کنیم و با کارهای خلاقانه ذهنمان را مشغول کنیم.
۳. بررسی مجدد
انسان های خلاق در برابر مشکلات بسیار انعطاف پذیر هستند بر عکس انسان های معمولی که همیشه اصرار به استفاده از یک راه برای بر طرف کردن مساله دارند.
ویژگی یک انسان خلاق این است که به راه حل های مختلفی برای حل مساله فکر می کند و مشکل را از زاویه های متفاوت برسی می کند، قطعا این امر باعث بالا بردن خلاقیت و ایده های نو می شود و حل مساله را برایمان میسر می کند.
۲. رنگ آبی
همانطور که می دانید در علم روانشناسی تاثیر رنگ ها بر افکار و احساسات انسان ها ثابت شده است، تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۹ بر روی رنگ آبی صورت گرفت نشان داد رنگ آبی ارتباطی نزدیک با طبیعت، آرامش و صلح در جهان دارد، به همین دلیل نگاه کردن به این رنگ زیبا با آرامشی که برای ما به ارمغان می آورد ذهن ما را در انجام ایده های خلاقانه یاری می دهد. پیشنهاد می شود هنگامی که به دنبال ایده ای نو و بالا بردن خلاقیت ذهنی بودید به این رنگ زیبا بنگرید.
۱. مراقبه
همه ی ما مراقبه را به عنوان راهی برای رسیدن به آرامش ذهن و سلامت روح و جسم می شناسیم، اما علاوه بر اینها این ورزش ذهن یکی از راه های افزایش خلاقیت است که به ما کمک بسیاری در شکل گیری افکار خلاقانه و ایده های نو می کند.
پس پیشنهاد می شود در برنامه های روزانه خود حتما بخشی از وقت خود را صرف تمرین های مراقبه کنید; این کار باعث می شود بدون تمرکز برای موضوعی مشخص ذهن خود را پر از افکار و احساساتی کنید که زمینه ساز شکوفا شدن خلاقیت در شما می شود.
بسیار خوشحال می شویم که نظرات و راهکارهای خود، در ارتباط با خلاقیت و منبع الهام آن را با ما در میان بگذارید.