موسیقی راک در سراسر دنیا مخاطبان بسیار زیادی دارد. سالهاست این سبک به موسیقی ایران هم راه یافته و طرفداران زیادی را برای خود دست و پا کرده است. در این مقاله با تعدادی از بهترین خوانندگان راک ایران آشنا خواهید شد.
در میان سبکهای موسیقی، موسیقی راک از پرطرفدارترینها به شمار میآید. راک یا راک اند رول که در اواخر دهه 1940 میلادی در ایالات متحده شکل گرفته، به تدریج به سراسر دنیا راه پیدا کرده است. این سبک پس از مدتی در شاخههای متفاوتی از قبیل پاپ-راک، هارد-راک، سافت-راک، آلترنتیو-راک و چندین شاخه دیگر گسترش داده شد. گیتار الکتریک، درامز، گیتار بیس، پیانو و کیبورد سازهای اصلی موسیقی راک هستند. از مشهورترین گروههای غیر ایرانی راک میتوان به پینک فلوید (Pink Floyd)، ایگلز (Eagles)، بیتلز (Beatles) و لینکین پارک (Linkin Park) اشاره کرد.
موسیقی ایران هم در تولید آثاری به سبک راک از سایر کشورها عقب نمانده است. در سالهای پیش از انقلاب اسلامی، موسیقی راک در ایران با خوانندگانی نظیر کوروش یغمایی، حبیب محبیان (حبیب)، فریدون فروغی و فرهاد مهراد، شروع به کار کرد. در حال حاضر هم خوانندگان متعددی مشغول به کار در این زمینه هستند. موسیقی راک ایرانی، سبکی است که با تلفیق اشعار و لحنهای ایرانی با آهنگسازی به سبک راک غربی در ایران ابداع شده است. به علاوه، آثار خوانندگان بسیاری هم به سبکهای اصلی راک مانند پاپ-راک ساخته شده است.
در ادامه، بهترین خوانندگان راک ایران را به شما معرفی میکنیم.
لیست برترین خوانندگان راک ایران
کوروش یغمایی
- آلبومها: گل یخ (1352)، سیب نقرهای (1375)، ماه و پلنگ، کابوس، تفنگ دسته نقره، بازگشت از لبه پرتگاه
کوروش یغمایی در سال 1325 و در شهر شاهرود متولد شده است. او آهنگساز، خواننده، تنظیمکننده و نوازنده گیتار الکتریک است. امروزه ساز اصلی او گیتار است، اما اولین سازی که نواختن آن را در کودکی فرا گرفته، سنتور بوده است. او با تشکیل و سرپرستی گروه راک رایچرز به صورت حرفهای وارد دنیای موسیقی شد. در آن سالها به دلیل سبک خاص گیتار نواختنش و مهارتی که داشت، لقب پنجه طلایی به او داده بودند. پس از مدتی، ترانه گل یخ را خواند و این ترانه علاوه بر این که در ایران با استقبال خیلی خوبی مواجه شد، به دلیل داشتن فاکتورهای استاندارد بینالمللی، در سایر کشورها هم پخش شد و به عنوان اولین موسیقی ایران که پا به عرصه جهانی گذاشته بود، طرفداران زیادی پیدا کرد.
کوروش یغمایی، پس از انقلاب برای 17 سال ممنوعالکار شد. تا این که در سال 75 و با آلبوم سیب نقرهای به دنیای موسیقی بازگشت. در سال 88، یک شرکت تهیه موسیقی به نام Now Again، آلبومی به نام زنجیر خودت را بباف (Forge Your Chain) را منتشر کرد که در آن، 15 قطعه راک درخشان و قدیمی مربوط به سالهای 1968 تا 1974 را از خوانندههایی در سراسر دنیا جمعآوری کرده بود. قطعه حجم خالی از کوروش یغمایی، به عنوان تنها اثر خاورمیانهای در این آلبوم منتشر شد.
کوروش یغمایی با معرفی گروههای راک مانند رولینگ استونز و بیتلز به مردم ایران و نیز تاثیرگذاری بر سبک خوانندگی سایر خوانندگان، سهم به سزایی در ظهور و گسترش موسیقی راک در ایران دارد. به همین علت، از او به عنوان پدر موسیقی راک ایران نیز یاد میشود.
فرهاد مهراد
- آلبومها: خواب در بیداری (1373)، برف (1377)
فرهاد مهراد معروف به فرهاد، خواننده، آهنگساز و نوازنده ایرانی، در سال 1322 و در تهران متولد شد. او از کودکی، به موسیقی علاقمند شده بود و برای فراگیری نواختن ویلنسل هم در کودکی تلاش کرد، اما در این زمینه چندان موفق نبود. بعد از گذشت چند سال، با کمک دوستان ارمنی خود، علاقهای که در کودکی به موسیقی داشت را دنبال کرد و به صورت خودآموز و بدون استاد، نوازندگی گیتار و پیانو را فراگرفت. پس از مدتی گروه موسیقی کوچکی را با دوستانش تشکیل داد و تشکیل این گروه، سرآغاز فعالیت حرفهای او در دنیای موسیقی بود. با بازخوانی ترانههای خوانندگان معروف راک مانند الویس پریسلی، ری چارلز و گروه بیتلز، شهرت و محبوبیت بسیار خوبی کسب کرد. او به خوبی به زبانهای دیگر مسلط بود و همین موضوع هم باعث شده بود تا با بازخوانی ترانههای خارجی، حتی در میان غیرفارسیزبانان هم طرفدارانی داشته باشد.
او در سال 1348 اولین آهنگ خود را با نام مرد تنها منتشر کرد. پس از مدتی، فرهاد به خواندن ترانههای اجتماعی و انتقادی شهرت یافت. او کارهای خود را با وسواس زیادی انتخاب میکرد و همین هم باعث شد تا از سال 1348 تا 1358 که آغاز ممنوعالکاری او بود، تنها 14 آهنگ را منتشر کند. او در زمان انقلاب هم ترانه انقلابی وحدت را خوانده بود. تا زمان انقلاب داخل و خارج ایران کنسرتهای متعددی داشت، اما در سال 1358 ممنوعالکار شد. در سال 1373، اولین آلبوم خود را با نام خواب در بیداری با ترانههای فارسی و انگلیسی منتشر کرد و این آلبوم به اولین آلبوم راک انگلیسی ایران تبدیل شد. فرهاد مهراد در 9 شهریور 1381 به علت بیماری درگذشت.
کاوه یغمایی
- آلبومها: مترسک (1382)، سکوت سرد (1386)، منشور (1395)
او متولد 1347 در تهران و فرزند کوروش یغمایی است. کاوه یغمایی خواننده، نوازنده، آهنگساز و تنظیمکننده است که در سن 10 سالگی و با نواختن پیانو در مدرسه موسیقی تهران، وارد دنیای موسیقی شد. او تحت تاثیر حرفه پدرش، با نواختن گیتار آکوستیک و گیتار الکتریک آشنا شده بود. در هنرستان عالی موسیقی پسران، فلوت را به عنوان ساز تخصصی خود فراگرفت و با ورود به دانشگاه در سال 1373، فعالیت حرفهای خود را آغاز کرد. در سال 1382، اولین آلبوم خود را با نام مترسک منتشر کرد که سیروان خسروی، خواننده مشهور کشورمان هم برای این آلبوم نوازندگی میکرد. کاوه یغمایی هماکنون گیتار الکتریک و کیبورد را به عنوان ساز تخصصی خود مینوازد و از بهترین خوانندگان راک ایران به شمار میرود.
رضا یزدانی
- آلبومها: شهر دل (1379)، پرنده بی پرنده (1382)، هیس (1385)، ساعت 25 شب (1389)، ساعت فراموشی (1390)، خاطرات مبهم (1391)، ساعتا خوابن (1392)، سلول شخصی (1393)، نوستالژی (1394)، دوئل در آینه (1395)، درهم (1396)، دیوونهخونه مجازی (1398)
رضا یزدانی خواننده، نوازنده، آهنگساز و بازیگر، در سال 1352 در تهران متولد شد. سرآغاز فعالیت حرفهای او از سال 1377، با خوانندگی و نوازندگی در تئاتر بوده است. او اولین آلبوم خود را در سال 1382 با نام شهر دل منتشر کرد و پس از آن، شهرت و محبوبیت بسیاری میان طرفداران سبک راک در ایران پیدا کرد. رضا یزدانی تا به حال 4 جایزه بهترین تیتراژ فیلم و سریال جشن حافظ را از آن خود کرده است. همچنین آلبوم دوئل در آیینه نیز عنوان بهترین آلبوم پاپ-راک در جشن سالانه موسیقی ما در سال 1395 را کسب کرده است. رضا یزدانی علاوه بر فعالیت در حیطه موسیقی، در سینما و تئاتر هم فعال بوده و تا به حال در چندین فیلم و سریال حضور داشته است.
کاوه آفاق
- آلبومها: استرس (1388، همراه گروه The Ways)، با قرصها میرقصد (1394)، شال (1397)، لوتوس (1397)
کاوه آفاق خواننده راک فارسی و انگلیسی، آهنگساز، ترانهسرا و تنظیمکننده موسیقی راک، در سال 1362 متولد شد. او به طور تخصصی به نواختن گیتار الکتریک میپردازد. شروع علاقه او به موسیقی راک، در 15 سالگی و با نواختن گیتار الکتریک اتفاق افتاد و پس از آن از 17 سالگی به ترانهسرایی و آهنگسازی پرداخت. در ادامه مسیرش، با خوانندگی و آهنگسازی برای تئاترها و فیلمها، شهرت بیشتری پیدا کرد. او با گروههای پارت، کاویان و The Ways همکاری کرده و فعالیت او در گروه The Ways که آن را در سال 1384 تشکیل داده بود، تا سال 1390 ادامه یافت. پس از آن، کاوه آفاق به صورت انفرادی فعالیت خود را ادامه میدهد. کاوه آفاق علاوه بر فعالیت در حیطه موسیقی، به نقاشی هم میپردازد و بازیگری تئاتر را هم در سابقه کاری خود دارد.
سیروان خسروی
- آلبومها: تو خیال کردی بری (1384)، ساعت 9 (1388)، جاده رویاها (1389)، آنپلاگد (1395)، مونولوگ (1399)
سیروان خسروی که در سال 1361 در تهران متولد شده است، به خوانندگی در سبک پاپ، راک و موسیقی الکترونیک، تنظیم موسیقی و آهنگسازی میپردازد. او از 16 سالگی و زیر نظر کاوه یغمایی فعالیت در زمینه موسیقی را در سبک راک و با نوازندگی کیبورد آغاز کرده است. او با نوازندگی کیبورد در کنسرتهای کاوه یغمایی در سالهای 79 و 80 و نیز حضور در جریان ضبط آلبوم مترسک او، به صورت حرفهای وارد دنیای موسیقی شد و در سال 1384، اولین آلبوم خود را با نام تو خیال کردی بری منتشر کرد.
اولین کنسرت آنپلاگد در ایران، توسط سیروان خسروی و در سال 1394 اجرا شده است. او با سبک منحصر به فردی که در ترانههای خود دنبال میکند، از مجبوبترین خوانندگان کشورمان محسوب میشود. همچنین ترانههای نه نرو و ساعت 9 این خواننده در جدول موسیقی رادیویی هلندی Funx رتبه اول را کسب کردهاند.
رستاک حلاج (رستاک)
- آلبومها: پاییز سال بعد
رستاک حلاج در سال 1362 در تهران متولد شد. او که به نام رستاک شهرت بیشتری دارد، خواننده پاپ و راک، ترانهسرا، آهنگساز و نوازنده است. موسیقی برای رستاک در 12 سالگی و با نوازندگی گیتار آغاز شد و با ورود به دانشگاه، موسیقی را به صورت آکادمیک آموخت. اولین حضور حرفهای او در دنیای موسیقی در 19 سالگی و با همکاری با علیرضا عصار در تولید ترانه یک اتفاق تلخ صورت گرفت. اما پس از آن، به صورت انفرادی فعالیت خود را ادامه داد و اولین و تنها آلبوم خود را نیز در سال 1394 و با نام پاییز سال بعد منتشر کرد. رستاک از پرطرفدارترین خوانندگان راک ایران است.
رامین سید امامی (کینگ رام)
- آلبومها: آواز گرگها (1390)، کرکس (1393)، تا هزار و نمیدونم چند (1396)
رامین سید امامی که با نام هنری کینگ رام شهرت دارد، در سال 1360 در بوشهر متولد شد. ابتدا، خواننده اصلی گروه موسیقی راک هایپرنوا بود، اما پس از مدتی با جدایی از هایپرنوا، به صورت مستقل به فعالیت خود ادامه داد. او اولین آلبوم خود را در سال 2011 (1390) با عنوان آواز گرگها منتشر کرد. کینگ رام با انتشار اولین ترانه فارسی خود به نام شکارچی (The Hunter) در این آلبوم، طرفداران بسیاری در میان فارسیزبانان برای خود دست و پا کرد.
آلبوم بعدی او با نام کرکس هم تلفیقی از ترانههای فارسی و انگلیسی بود. انتشار آلبوم تا هزار و نمیدونم چند در ایران در سال 1396 نیز با استقبال بسیار خوبی مواجه شد. تئاتر اسکارلت دهه شصت به کارگردانی سجاد افشاریان، بهانهای شد تا کینگ رام برای اولین بار تعدادی از ترانههای خود را به صورت زنده در ایران اجرا کند.
نوید اربابیان
- آلبومها: خط خندهش
نوید اربابیان متولد سال 1364 در مشهد است. این خواننده سبک راک ایرانی، به آهنگسازی و نوازندگی هم مشغول است. در حالی که ساز تخصصی او گیتار بیس است، گیتار کلاسیک و الکتریک هم مینوازد. نوید اربابیان تا کنون همکاریهای متعددی با خوانندگان و موسیقیدانهای سبکهای راک و موسیقی تلفیقی ایرانی داشته است. اولین آلبوم رسمی او به نام خط خندهش در سال 1395 و با حضور نوازندگان مطرح راک ایرانی، منتشر شد. اربابیان درباره این آلبوم میگوید:
من از عنوان «فولکراک» برای این آلبوم استفاده میکنم و البته دو گونه تعریف از فولکراک وجود دارد. یکی تلفیق مستقیم موسیقی نواحی با موسیقی راک است و دیگری سبک و سیاق گروههایی همچون جترو تال، نیل یانگ و… است که فقط ردپایی از موسیقی نواحی در آن شنیده میشود. ما سعی کردیم در این آلبوم بخشی از موسیقی فولکلوریک خودمان را حفظ کنیم و قطعات مثل خودمان صدا بدهد و از سازهایی همچون عود، سهتار و فلوت چوبی هم استفاده کردیم.
گروه اوهام (گروه شهرام شعرباف)
- آلبومها: نهال حیرت (1378)، حافظ عاشق است (1381)، آلوده (1384)، ایهام (1388)، این خرقه بینداز (1392)
- اعضا: شهرام شعرباف (آواز، گیتار، کیبورد)، احسان ایزدخواه (گیتار الکتریک)، سامان وندادی (تار، سهتار، کمانچه، دف)، پویا شمالی (گیتار بیس)، روزبه قلیپور (درامز)، نیما رمضان (گیتار)
گروه اوهام در سال 1378 و توسط شهرام شعرباف، بابک ریاحیپور و شاهرخ ایزدخواه تشکیل شد. ترانههای این گروه تلفیقی از سبک راک و موسیقی ایرانی است و از اشعار شاعرانی مانند حافظ و مولانا در آنها استفاده شده است. فعالیت این گروه با همکاری اعضای تشکیلدهنده آن تنها تا سال 1382 طول کشید و شهرام شعرباف با اعضای جدیدی به فعالیت در قالب گروه اوهام ادامه داد.
گروه اوهام در سال 2006 (1385) در جشنواره میان کهکشانی موسیقی ایرانی در هلند نیز حضور داشته است. سرانجام این گروه فعالیت رسمی و قانونی خود در ایران را در سال 1391 و تحت عنوان گروه شهرام شعرباف آغاز کرد و در همان سال هم اولین کنسرت خود را در تهران برای طرفداران ایرانیاش برگزار کرد. اولین آلبوم قانونی این گروه در سال 1392 با نام این خرقه بینداز منتشر شده است.
گروه بمرانی
- آلبومها: آسمان زرد و خورشید آبی (1388)، جورابهای لخت (1389)، اتوبوس قرمز (1393)، مخرج مشترک (1394)، گذشتن و رفتن پیوسته (1395)، سیزده چهل (1397)، احتمالا قهرمانی در کار نیست (1398)
- اعضا: بهزاد عمرانی (خواننده، گیتار)، مانی مزکی (ساز دهنی)، جهانیار قربانی (گیتار الکتریک)، آرش عمرانی (پیانو، کیبورد، آکاردئون)، کیارش عمرانی (گیتار بیس، گیتار الکتریک)، سالار اصغری (درامز)
گروه بمرانی فعالیت خود را در سال 1387 با خواندن و نوازندگی در کافهها و خیریهها، آغاز کرد. سبک موسیقی این گروه تلفیقی از موسیقی راک، بلوز و کانتری است. سجاد افشاریان با همکاری با گروه بمرانی در تئاتر صد سال پیش از تنهایی ما، باعث شد تا این گروه، شهرت بیشتری پیدا کند و در سال 1392، لقب پرکارترین آهنگساز تئاتر از سوی اداره نمایش به گروه بمرانی داده شد. اتوبوس قرمز اولین آلبوم رسمی آنها در سال 1393 و با استفاده از اشعار علیاصغر سیدآبادی برای کودکان تولید و منتشر شد. بمرانی سابقه تولید موسیقی برای فیلم و مستند و همچنین تولید ترانههایی برای برنامه تلویزیونی خندوانه را نیز داشته است.
موسیقی راک که در سراسر دنیا طرفداران بسیاری دارد، سالهاست که در ایران هم به عنوان یکی از سبکهای اصلی موسیقی به کار برده میشود. خوانندگان راک ایران، از بیش از 50 سال قبل، در حال فعالیت و تولید آثاری در این زمینه هستند. در این مقاله تعدادی از بهترین خوانندگان راک ایران را به شما معرفی کردیم. اگر از طرفداران پر و پا قرص راک ایرانی هستید، احتمالا پیش از این هم با این خوانندگان آشنا بودهاید. امیدواریم از شنیدن ترانههای راک ایرانی لذت ببرید.