در کنار موضوع طراحی وب مبحث دیگری تحت عنوان برنامه نویسی وب نیز وجود دارد. حال بد نیست نگاهی به این مبحث نیز داشته باشیم و بدانیم برنامه نویسی وب چیست و چه تفاوتی با طراحی وب دارد.
طراحی وب چیست؟
طراحی وب (Web Design) شامل مجموعه قواعدی برای ایجاد و نگهداری سایت است. طراحی وب تاکید بیشتری بر جنبههای ظاهری و فرانت اند (Front-End) سایت دارد و یکی از مراحل برنامه نویسی وب محسوب میشود.
طراحی وب، چیدمان و ساختار صفحات را تعیین کرده و به زیبایی و کاربرپسند بودن سایت توجه ویژهای دارد. گرافیک، رابط کاربری، تجربه کاربری و سایر اقداماتی که در راستای بهبود تعامل کاربر با سایت انجام میشود در حوزه طراحی وب جای میگیرند.
برنامه نویسی وب چیست؟
میتوان گفت امروزه تقریبا نیمی از جمعیت کره زمین یعنی چیزی حدود 3.5 میلیارد نفر کاربر اینترنت هستند. پس دسترسی داشتن به سایتها و از آن مهمتر، ساخت یک سایت میتواند نقش مهمی در زندگی، کسبوکار و حتی تفریحات ما داشته باشد.
سایت سازهای آنلاین ممکن است راه سادهای برای داشتن یک سایت باشند اما داشتن یک سایت حرفهای که تنظیمات آن به دلخواه و متناسب با حرفه شما باشد، وجه بهتری از شما به کاربران نشان خواهد داد.
البته حدود 70 % از کسبوکارهای حرفهای این تصمیم درست را میگیرند. برنامه نویسی وب (Web Development) شامل ساخت یک سایت به طور کامل و پشتیبانی همه جانبه آن است.
برنامه نویسی وب به دو بخش Front-End و Back-End تقسیم میشود. بنابراین اگر در طراحی وب بیشتر بر Front-End و زیباسازی سایت تاکید میکنیم، در برنامه نویسی وب باید علاوه بر زیباسازی به عملکرد، پشتیبانی و مسائل فنی نیز بپردازیم.
تفاوت Web Designer و Web Developer چیست؟
به نظر شما تفاوت یک طراح وب و برنامه نویس وب چیست؟ مطابق چیزی که انتظار داریم، برنامه نویسان وب با استفاده از زبانهای تحت وب ساختار و اسکلت سایت را به وجود میآورند. اما
طراحان وب، بیشتر بر ویژگیهای ظاهری و برقراری تعامل بهتر با کاربر تاکید دارند. البته بخشی از طراحی وب مربوط به قبل از شروع برنامه نویسی است و طراحان باید درباره نیازمندیها و بخشهای قابل پیادهسازی با برنامه نویسان صحبت کنند.
Web Designer
طراح وب توجه ویژهای به سبک و استایل سایت دارد. او با ابزارهایی مانند فتوشاپ آشنا بوده و همچنین بر زبانهای HTML و CSS تسلط دارد. علاوه بر این، یک طراح وب باید دانش خوبی در زمینه رابطکاربری (UI) و تجربهکاربری (UX) نیز داشته باشد تا بتواند قبل از پیادهسازی، مدلی از طراحی موردنظر ارائه دهد و پس از پیادهسازی سایت نیز، آن را به خوبی برای استفاده کاربران بهینه کند.
درباره اینکه UI چیست و همچنین تفاوت UI و UX قبلا صحبت کردهایم. طراحان وب باید از ترندهای روز طراحی آگاه باشند و همواره با روشهای مختلف به تحلیل رفتار مشتریان و هماهنگی سایت با نیازهای آنان بپردازند. طراحی وب در بهبود ترافیک و رتبهبندی سایت نیز نقش مهمی دارد.
آنها مسئول بازخوردها و تصمیمگیری درباره تغییرات هستند و باید با شیوههای مختلف برای جذب کاربران تلاش کنند. برنامه نویسی وب یکی از بخشهای سخت راهاندازی وب سایت است اما کدها بدون داشتن یک طراحی زیبا و منطقی، خدمتی به شما و کسبوکارتان نخواهند کرد.
web developer
برنامه نویس وب با استفاده از زبانهایی مانند Javascript پس از طراحی سایت و پیادهسازی بخشهای مختلف، آن را در اختیار طراح وب قرار میدهد. توسعهدهندگان با توجه به بخشی از پروژه که درگیر آن میشوند در 3 دسته قرار میگیرند:
- توسعه دهنده Back-End: شکلگیری هسته ساختاری و ارتباطی یک سایت مربوط به بخش Back-End است. توسعهدهندگان با زبانهایی مانند Java، SQL و #C به کار با سرور و پایگاهدادهها میپردازند و مانند یک مهندس عمران، ساختمان سایت را بنا میکنند. در همین راستا دورههای آموزش php و آموزش لاراول و آموزش پایتون مناسب برنامه نویسی بک اند میباشد.
- توسعه دهنده Front-End: حال این ساختمان محکم و پیچیده، برای نمایش به کاربران و قابل استفاده شدن به یک معماری داخلی زیبا و قابل فهم نیاز دارد. توسعه دهنده Front-End که طراح وب نیز محسوب میشود، کسی است که با توانایی خود استفاده از سایت را برای ما ممکن میسازد و ظاهر زیبایی به آن میبخشد. در همین راستا دوره های آموزش ui ux ، آموزش جاوا اسکریپت ، آموزش react مناسب برنامه نویسان فرانت اند خواهد بود.
- توسعه دهنده Full-Stack: برنامه نویسی که از عهده هر دو بخش بالا بربیاید، توسعه دهنده Full-Stack نام دارد. چنین فردی در همه زمینههای ساخت یک سایت مهارت دارد و میتواند بخش فنی را به دست بگیرد. در همین راستا دوره آموزش node js مناسب برنامه نویسان فول استک خواهد بود.
جمع بندی
پس دانستیم که برای طراحی وب به در درجه اول به مهارتهای طراحی و سپس کدنویسی و برای برنامه نویسی وب، به تخصص کامل در کدنویسی نیاز دارید. هر کدام از این دو حوزه جذابیتها و چالشهای خود را دارند و با توجه به نوع مهارت و انتظاری که از شغل خود دارید، میتوانید در این زمینه به کسب درآمد بپردازید.
اما فراموش نکنید که رکن مشترک هر دو حوزه آشنایی با مباحث برنامه نویسی است.